ТОП 10 НАЙ-ТЪПИ ГРЕШКИ за МИЛИАРДИ

16.04.2021 г.
175 928 Показвания

ТОП 10 НАЙ-ТЪПИ ГРЕШКИ за МИЛИАРДИ
Кои са най-скъпите и тъпи грешки, допускани от компании като 20th Century Fox, Kodak, Yahoo? Как Netflix са спечелили милиони, а Star Wars са се прецакали? Вижте новата 'Айде БГ класация и научете нещо ново.
Поръчай поздрав от:
greet.bg/talant/ayde-bg/​
Поръчай ТОП ФАКТИ ЗА ВСИЧКО тук:
sundayhabit.com/айде-бг​
Blockbuster и Netflix
Помните ли видеотеките? Те бяха нещо като библиотеки за видеокасети. А най-голямата верига в Щатите беше Blockbuster и нямаше град без поне 2-3 офиса. Основана през 1985-та, през 2004-та Blockbuster имаше над 84 000 служители и приходи в размер на 24 милиарда долара. Затова, когато няколко години по-рано, малка онлайн компания на име Netflix им п редложила да работят заедно, Blockbuster не били много впечатлени. Съоснователите на Нетфликс предложили да продадат компанията си на Blockbuster за 50 милиона долара. Така видеотеките щели да получат огромно онлайн разпространение, а не само да стоят в бизнеса с касети. Blockbuster, обаче набързо отхвърлили предложението, смятайки че бъдещето на филмите под наем съвсем не е в интернет, а на лента и дискове. Е, през 2010-та огромната компания обяви фалит, а Netflix може да се каже, че се справя доста добре с близо 200 милиона абонати.
M&M’s
Макар бонбоните M&M’s да са едни от най-известните в света, на тях се приписва и една от най-големите маркетиингови грешки, коствала им стотици милиони долари. Годината е 1981-ва и филмовото студио Amblin Productions има сценарий за филм, в който главни герои са едно момче и едно извънземно. Режисьорът и продуцент - Стивън Сбилбърг е измислил сцена, в която извънземното се сприятелява с момчето, като събира разпиляните му бонбони. Идеята на Сбилбърг е те да са M&M’s и затова той се свързва с Mars - компанията собственик и им предлага да спонсорират филма. В замяна ще получат реклама в лентата и право да използват героите на своите опаковки. Mars казват голямо НЕ на предложението и затова Сбилбърг се обръща към не много популярните Рийзъс Пийсес. Сделката е сключена, а резултатът е следният: сцената със събирането на бонбоните е смятана за една от най-емблематичните в киното изобщо. Филмът Е.Т. изкарва близо 800 милиона долара печалба, а продажбите на Рийзъс Пийсес се утрояват само за 2 седмици. Е, M&M’s все още са най-големите, но са пример, че всеки може да допусне грешка с извънземни размери...
The Beatles
Независимо дали ги харесвате или не - Beatles са най-продаваната група на всички времена. Но невинаги четворката от Ливърпул е била на върха. В зората на тяхната кариера Джон Ленън и компания били на прослушване в лондонското студио Decca Records. След като изсвирили 1-2 парчета, шефът на студиото в прав текст им казал - „Не ставате. Звукът ви е кофти, а и групите с китари вече са на умиране.“ Той им отказал договор и вместо тях наел местните Brian Poole and the Tremeloes. Междувременно Бийтълс подписали с продуцента Брайън Ъпстейн и мисля че знаете до какво довело това. Над 1 милиард продадени плочи, касети и дискове, турнета събрали милиони на концерти, Революция в музиката и милиарди долари печалба.
LIKE + SHARE + SUBSCRIBE = HAPPY НИЕ :)
Facebook:
facebook.com/aydebgoffici​...
Instagram:
instagram.com/aydebgoffic​...
Монтаж: Александра Цанкова
Музика: NALICE
Изпълнител: Jason Farnham
#айдебг​ #Top10​ #класация

BGworld